Маточне молочко
На Заході його називають “королівським желе ”. В свіжому вигляді маточне молочко представляє собою кремовато-білу рідину сметаноподібної консистенції з кислувато-пекучим смаком.
Молоді бджоли виробляють його самі і використовують для годівлі личинок. Ним же вони годують і матку. Завдяки такій дієті матка живе до 5 – 6 років, а робоча бджола, яка маточне молочко не вживає, живе лише 30 –40 днів, максимум (взимку) до 7 місяців.
Бджоли виробляють маточне молочко тільки тоді, коли споживають пилок. В молочці вони ще більше концентрують корисних речовин, ніж в пилку.
Маточне молочко – це концентрат концентратів!
Містить в своєму складі всі 10 незамінимих амінокислот, також біологічно активні речовини: ацетилхолін, холінесторазу, вітаміни В1, В2, В3, В6, В12, С, Н, РР, Е, фолієву кислоту, біотин, та ін. В склад маточного молочка входить також великий комплекс мікроелементів, таких як : залізо, марганець, цинк, кобальт та багато ін.
Маточне молочко має різнобічну біологічну дію на організм людини.
Впливає позитивно на обмін речовин, стимулює центральну нервову систему, знижує рівень холестирину в крові
, володіє протиатеросклеротичною дією. В малих дозах знижує, а в великих – підвищує артеріальний тиск. Маткове молочко з медом ефективне в період клімаксу, підвищує життєвий тонус, сприяє покращенню зору.
Препарат ефективний при деяких видах безпліддя та імпотенції. Хороші результати дає використання даного препарату при виснаженні в післяопераційний період, після курсів променевої терапії, після гострого інфаркту та після інфекційних хвороб.
Маткове молочко показане також в комплексному лікуванні хвороб суглобів, неврозів, бронхіальної астми, анемії, гепатитів, захворювання шлунково-кишкового тракту, деяких шкіряних хвороб.
Ефективне його використання матерям-годувальницям, а також дітям з розумовим та фізичним відставанням.
Споживання препарату підвищує фізичну та розумову працездатність. Особливо показане маточне молочко людям похилого віку та хворим з ознакою передчасного старіння.
Добова норма вживання нативного (замороженого) маточного молочка складає 1-3 мг на 1 кг тіла. Причому, для людей з пониженим і нормальним артеріальним тиском вона складає 2-3 мг/кг, а для людей з підвищеним – 1 мг/кг. Для діабетиків добову дозу бажано прийняти двічі на день – ранком натщесерце і за 30 хв до обіду.
Маточне молочко з медом 1% (1:100) приймати по 0,5-1 чайній ложці 1-2 на день за 20 хв до їди.
Рекомендовано споживати зранку і до обіду повільно розсмоктуючи.
Курс лікування чи оздоровлення – 10-30 днів. Перерва між курсами – 1 місяць.
Вживання маточного молочка протипоказано при хворобах наднирників, гострих інфекційних хворобах, при алергії до продуктів бджільництва.