Лікувальні властивості різних медів
Акація – свіжий мед прозорий, кристалізується повільно, дрібними кристалами, після чого набуває біло-молочного кольору, салоподібної консистенції. Використовується як загальнозміцнюючий засіб, заспокоює кашель. Дуже корисний при простуді, захворюваннях центрально-нервової системи, шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки, нирок, жовчовивідних шляхів, при атеросклерозі.
Глід – корисний при функціональних захворюваннях серця, тахікардії, гіпертензії, атеросклерозі та серцевої недостатності, а також при неврозах, клімаксі, підвищеній функції щитовидної залози.
Буркуновий мед – володіє дуже високими смаковими та лікувальними властивлстями. Містить речовини, які позитивно діють на центральну нервову систему. Особливо рекомендується при безсонні, гіпертонічній хворобі, мігрені, неврозах, при захворюваннях дихальних шляхів, всіх проявів атеросклерозу, при захворюваннях нирок, сечового міхура, володіє болезаспокійливою та антибактеріальною дією. Зовнішньо цей мед використовується для промивання гнійних та негнійних ран, порізів, а також у вигляді пластиру при фурункульозі. Його застосовують для приготування теплих ван при ревматизмі та міозиту у дітей і дорослих. Буркуновий мед стимулює лактацію у матерів-годувальниць.
Гречаний мед – темно-коричневого або темно-червоного кольору з гострим специфічним смаком та приємним запахом. При дегустації “дере горло”. Характеризується великим вмістом вітамінів та мікроелементів, активних ферментів, білків та заліза. Використовується як загально-зміцнюючий засіб, а також при лікуванні захворювань серця, особливо при малокрів’ї, захворювань печінки та жовчовивідних шляхів, гіповітамінозу, гіпертонії, ревматизму, корі, скарлатини та при крововиливі в мозок.
Карпатський травневий – вважається екологічно чистим. Збирається в кінці травня – на початку червня. Велике різноманіття квітів (козяча верба, первоцвіт, брусниця, кульбаба та ін.) зумовлює його багатий склад на вітаміни та мікроелементи. Жовтий колір меду вказує на великий вміст нектару з кульбаби. Використовується як загальнозміцнюючий та седативний засіб. Рекомендований при стресових станах, серцево-судинних та бронхо-легеневих захворюваннях.
Падевий мед. Основною сировиною, з якої бджоли виготовляють падевий мед є падь – солодка речовина з високим вмістом вуглеводів та мінеральних речовин, яку виділяє попелиця, тля, черв’ячки, листоблішки та ін. комахи (їх близько 70 видів), що живляться соками рослин, висмоктуючи з листків сік та засвоюють в основному білки, а вуглеводи та мінеральні речовини йдуть у відходи, осідають на верхній частині листків у вигляді блискучої цукристої плівки. Падевий мед бджоли також збирають з медв’яної роси (цукриста рідина, яку виділяють рослини та дерева в ночі при спекотній денній погоді) з листяних та хвойних дерев.
Падевий мед густіший за квітковий, його колір – оливково-зеленуватий, інколи темно-коричневий і навіть чорний. Часто неприємного смаку. Багатий на мінеральні речовини. Корисний при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.
Мед Карпатський Лісовий – зібраний в другій половині літа після медозбору з малини, ожини, буркуну лікарського, іван-чаю, волошки синьої та падевих медодаїв, які трапляються у лісі. Дуже насичений летучими маслами та смолами, особливо корисний при захворюваннях дихальних (бронхіт, бронхіальна астма) та сечовивідних шляхів, володіє сечогінним ефектом, зміцнює імунітет.
Липовий мед – безбарвний або світло-янтарний із золотистим відтінком, дуже духмяний. Після кристалізації набуває світло-жовтого відтінку, можлива грубозерниста кристалізація. З давніх давен славиться своїми смаковими та цілющими властивостями. Багатий ефірними маслами, біологічно-активними речовинами, вітамінами та мінеральними солями. Мед характеризується вираженою протизапальною, антисептичною, жаропонижуючою, сечогінною та загальнозміцнюючою дією. Його застосовують при лікуванні простудних захворювань (нежить, ангіна, ларингіт, трахеїт, бронхіт), при бронхіальній астмі, гінекологічних та серцево-судинних захворюваннях, запальних процесах. В народній медицині широко застосовується як протикірний засіб, його дають при свинці, судорогах у дітей. Липовий мед показаний при лікуванні гнійних ран, опіків, при екземі, маститі, циститі, уретриті, пієлонефриті, а з козячим молоком – при туберкульозі.
Ріпаковий мед – білого кольору або з жовтуватим відтінком. Дуже швидко густіє та кристалізується. Смак приємний, притурний, може мати гірчичний аромат. Володіє хорошими харчовими та лікувальними властивостями. В народі використовується для лікування варикозних виразок, а також має сечогінну дію.
Соняшниковий мед – золотисто-жовтого кольору, зі слабким ароматом, нагадує аромат соняшника. Кристалізується швидко у світло-янтарний, інколи із зеленкуватим відтінком та дуже грубими кристалами. Володіє цінними дієтичними властивостями, рН 3,5. Використовується при простуді, грипі, атеросклерозі, захворюваннях серця, при бронхіальній астмі, невралгії, захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Використовується як загальнозміцнюючий та сечогінний засіб. Сприяє виведенню шлаків з організму.
Травневий мед – збирається в середині травня або в першій-другій декаді червня. Свіжий мед дуже прозорий з жовтуватим відтінком, солодкий без найменшої гіркоти, ароматний. Володіє цінними лікувальними властивостями: вираженою протизапальною, антибактеріальною, болезаспокійливою та кровозупиняючою дією. З успіхом застосовується при простудних захворюваннях, кашлі, при головному болі, при пере втомах. Корисний для зміцнення волосся.
Фацелієвий мед. Використовують як дієтичний продукт при шлунково-кишкових захворюваннях. Безбарвний, але з часом набуває білого або світло-жовтого відтінку. Має ніжний аромат і приємний тонкий смак. При кристалізації набуває тістоподібної консистенції.
Синяковий мед. Рекомендують при серцево-судинних захворюваннях і як заспокійливий засіб при неврозах. Світло-бурштинового кольору, із слабким ароматом і приємним смаком. Густої консистенції, кристалізується повільно.
Малиновий мед. Рекомендується при простудних захворюваннях, показаний як профілактичний засіб протигрипозної інфекції. Лікує стоматити і запалення слизистих тканин. Дуже світлого кольору, має тонкий, приємний аромат і чудовий смак.
Лісовий (глід, верба, горобина, полуниці, малина, конвалія та ін.). Має високі харчові та лікувальні властивості: проявляє виражену антибактеріальну, протизапальну та болетамуючу дію. Добре зарекомендував себе при лікуванні гнійних ран і захворювань дихальних шляхів запального й алергійного характеру. Допомагає при безсонні. Від світло-жовтого до темно-коричневого кольорів, солодкий на смак і має приємний аромат.